Drunen

Taijiquan verdiepingslessen met Jos Horst in Drunen 2018-2019

Komend seizoen gaan we verder met de Yang Lu Ch’an vorm, vooral de basis vorm zal aan bod komen en van daaruit zullen we wat uitstapjes maken naar het meer gevorderde Silk Reeling niveau. De toepassingen van de vorm zullen we ook oefenen.

De oude Yang stijl blijft het uitgangspunt voor alle trainingen. Zo zijn alle Qi Gong oefeningen waar we de les mee beginnen Taiji qi gong oefeningen vanuit de oude Yang stijl.
De vorm kunnen de meesten zelfstandig thuis oefenen. Op de les oefenen we vooral deel 3, met als insteek de basis vorm en met aandacht voor de spiraalvormige bewegingen in armen, benen en wervelkolom. Ook de wisselingen van yin en yang in de handen en voeten komen aan bod. Na het bespreken van een aantal tai chi principes proberen we dit in te trainen in een wat langer stuk van de vorm, om goed in de flow te komen. Hierna is er dan weer een na bespreking en is er ruimte voor vragen stellen. We gaan weer veel oefenen met tweetallen om de principes te verdiepen.
Het komend seizoen richten we ons verder op meer ontspanning in de benen, dus zo min mogelijk met het ene been afzetten om het gewicht naar het andere been te verplaatsen. Als je vanuit je centrale midden beweegt, heb je minder beenkracht nodig. Hierbij is het ook van belang dat je afwisselend 1 zijde op een natuurlijke manier indrukt. Het zenden en ontvangen van de krachten door de benen, rug en armen proberen we nog te verfijnen. Een goed gebruik van de wervelkolom is hierbij essentieel.

Na de pauze beginnen we met de verdieping van de taiji principes met tweetallen, alleen zo kun je toetsen of iets werkt of niet. Hierdoor krijg je meer inzicht in de qi gong, de vorm en duwende handen. We zullen steeds proberen van meer fysiek- naar meer intern- oefenen te werken.

Het laatste onderdeel bestaat uit oefeningen met tweetallen. De nadruk ligt op duwende handen of liever gezegd verbonden handen. Het is niet de wedstrijd manier, waarbij je elkaar probeert om te duwen, maar de oorspronkelijke manier vanuit de oude Yang stijl. Je traint eigenlijk het stoten en pareren vanuit je dan tien en vanuit sung. Je duwt met de intentie van een stoot naar het centrum van je trainingspartner en deze vangt het met de intentie van een afweer vanuit haar of zijn dan tien op. Onze natuurlijke reflex is om naar achteren te gaan als er iets op ons afkomt, waarbij we proberen de vitale delen te beschermen. Deze reflex moet omgezet worden in een beweging naar voren, waarbij de ruimte voor de tegenstander om in te komen kleiner wordt. Hiervoor is het overwinnen van angst een belangrijk punt. We zullen veel aspecten behandelen, zoals structuur in de houding, de C-vormige rug, yin en yang manier van opvangen en inkomen, snel, heel snel en langzaam. Een ieder kan op zijn/haar niveau trainen.

Globaal programma: 13.00 – 13.30 uur Qi Gong
13.30 – 14.30 uur Yang Lu Ch’an vorm, doen en correcties
14.30 – 15.00 uur Pauze
15.00 – 15.30 uur Taiji verdieping met tweetallen.
15.30 – 16.30 uur Duwende handen oude stijl

Er zijn in het seizoen 2018 – 2019  8 lessen op zaterdagen gepland: 8/9; 6/10; 3/11; 9/2; 16/3; 13/4; 18/5 en 15/6

In december en januari hebben we een winterstop.

Locatie: De Pieck, Anton Pieckplein 71, Drunen

De kosten voor dit seizoen zijn  € 235,00 incl. b.t.w. voor 8 bijeenkomsten.
Proefles: € 25,00
Losse les: € 36,00

Voor vragen kun je me bellen op 0166-652179 of e-mailen naar jmfhorst@gmail.com

Geef een reactie