Qi Gong en Tai Chi Ch’uan

Lessen in Bergen op Zoom en Hoogerheide

Jos Horst is gestopt met zijn lessen in Tai Chi en Qi Gong. De lessen worden nu gegeven door Kundera Kooiman

Telefoon: 076 598 71 95

E-mail: kkooimandebruin@gmail.com 

Qi Gong (Chinese Yoga)

Zoek je verstilling in je hoofd, zonder ingewikkelde bewegingen? Dan is Qi Gong, ook wel Chinese Yoga genoemd, misschien iets voor jou.

Qi Gong, ook wel op z’n Engels geschreven als Chi Kung, spreek je uit als Tsjie Koeng.
Het is een verzamelnaam voor uit China afkomstige oefensystemen die gunstig werken op de gezondheid. Qi betekent o.a. levensenergie, de vitale kracht die in elk levend wezen aanwezig is. De Japanners noemen het Ki en de Indiërs noemen het Prana. Gong betekent kunde of beheersing.

Er zijn tal van manieren waarop qi gong beoefend kan worden. In de loop der eeuwen zijn er vele systemen ontwikkeld.
Het zijn over het algemeen rustige en ontspannende oefeningen, waarbij het lichaam op een zachte en aangename manier gerekt en gestrekt wordt.

Qi Gong versoepelt en versterkt je lichaam en maakt je geest rustig.

Je voert de oefeningen bewust uit, gecombineerd met een rustige en diepe ademhaling. Hierdoor beleef je het moment ten volle en kun je de dagelijkse beslommeringen van je af laten glijden.

Omdat elke oefening een aantal keer herhaald wordt, hoef je er na een tijdje niet meer bij na te denken. Zo kun je de oefeningen heel gemakkelijk aanleren. Je kunt er op elke leeftijd mee beginnen.

Het gezondheidsaspect

Je hele lichaam kan krachtiger en vitaler worden en het werkt gunstig op de lichamelijke en geestelijke balans.

De krachtgevende oefeningen kun je heel je leven beoefenen en zijn weinig belastend voor je lichaam.

Van de meeste oefeningen bestaan er gemakkelijke en moeilijkere versies, je past de oefeningen aan naar je eigen mogelijkheden.

Qi Gong kan een waardevolle bijdrage leveren aan het dagelijks leven. Het verbetert de algehele conditie, laat de organen beter werken en verdiept de ademhaling.
De oefeningen zijn rustgevend en verbeteren het concentratievermogen. Een overprikkeld zenuwstelsel kan zo tot rust komen.

De milde oefeningen werken goed door op de bloedsomloop en de gewrichten en ze kunnen ook de lichaamshouding verbeteren, wat gunstig werkt bij rug- en nek-klachten.

Buiten dat het goed is voor je gezondheid is qi gong ook fijn om te doen.

Opzet van de cursussen

BERGEN OP ZOOM EN HOOGERHEIDE

De wekelijkse lessen duren ongeveer 1 uur. De meeste oefeningen worden staand gedaan Soms zijn er ook oefeningen zittend op een stoel. Indien staande oefeningen te belastend zouden zijn, kunnen deze met kleine aanpassingen ook zittend op een stoel of oefenbal gedaan worden.

Er wordt ruime aandacht besteed aan een goede houding en ademhaling. Ontspanning loopt als een rode draad door alle oefeningen. Het streven is om als één geheel te bewegen waarbij de bewegingen gedaan worden vanuit het centrale energiepunt in je lichaam. Dit wordt de onderste Dan Tien genoemd en ligt twee tot drie vingerdiktes onder de navel. Alle Qigong oefeningen helpen je om beter geestelijk en lichamelijk in balans te komen.

Tijdens de lessen worden de oefeningen gewoonlijk afgestemd op de behoeften van de leerlingen. Er wordt gebruik gemaakt van diverse Qigong vormen zoals o.a.: de 8 Brokaat oefeningen, de 12 Brokaat oefeningen, de 12 Spiraal oefeningen, Zhineng Qigong level 1 t/m 3 welke in China is uitgeroepen als meeste helende vorm van medische Qigong, de zes kosmische helende klanken met oogbewegingen (EMDR) uit de Healing Tao van Mantak Chia.

Praktische informatie

De lessen in Hoogerheide en Bergen op Zoom starten weer in september o.l.v. Kundera Kooiman.

U kunt zich per e-mail of telefonisch aanmelden. Zie voor de gegevens onderaan de pagina.

Locaties:

  • Bergen op Zoom, Dojo in Sporthal de Gageldonk, Gagelboslaan 160  4623 AH Bergen Op Zoom  
  • Hoogerheide: Oefenzaal op de benedenverdieping van MFC Kloosterhof, Huijbergseweg 3-B (lift aanwezig) 

Lestijden:

  • Bergen op Zoom: dinsdag van 19.15 – 20.15 uur
  • Hoogerheide:  maandag van 11.30 – 12.30 uur.

Benodigdheden:

Gemakkelijk zittende kleding waarin je vrij kunt bewegen en ademen en soepele binnenschoentjes zonder hak. Je kunt ook op blote voeten of met sokken aan oefenen. Als je op een bal wilt oefenen, dien je deze zelf mee te nemen. In de zaal mogen geen buitenschoenen gedragen worden.

Tarieven:

– Voor lessen van 1 uur € 7,00

– Combinatie van Tai Chi en Qigong komt met korting op € 14,15

– De betaling gaat via Kundera Kooiman. Je betaalt vooraf en per maand naar het aantal lessen dat gegeven wordt. Zie voor de betalingsgegevens onderaan de pagina.

– Gemiste lessen kunnen in Hoogerheide/Bergen op Zoom/Kalmthout ingehaald worden

T’ai Chi Ch’uan (Taijiquan)

T’ai Chi Ch’uan, tegenwoordig veelal geschreven als Taijiquan is een uit China afkomstige bewegingsleer. Uiterlijk lijkt het op een ingetogen dans, die rustig en vloeiend met circulaire bewegingen uitgevoerd wordt.

T’ai Chi betekent letterlijk ‘het hoogst bereikbare’ of ‘meest verheven’, wat gesymboliseerd wordt door het T’ai Chi symbool. Het is beter bekend als het yin en yang teken, waarbij er een volkomen evenwicht wordt weergegeven tussen het donkere yin- en lichte yang-vlak.

Ch’uan betekent ‘vuist’ of ‘boksen’, en refereert naar de uiterlijke en lichamelijke kant. Je hebt een vorm, een houvast nodig, om je filosofie te toetsen en tot uiting te brengen.
Bij het beoefenen van T’ai Chi Ch’uan streven we ernaar, de negatieve yin en positieve yang energiestroom in ons lichaam, met elkaar in balans te brengen.

De grondlegger van de Yang stijl die we in de cursuss aanleren is Yang-Lu-Chan, die leefde van 1799 – 1872. Hij maakte een choreografie van ongeveer 30 minuten, die uit drie gedeelten bestaat. Elk deel is een afgerond geheel waarbij alle energiebanen in het lichaam worden gereguleerd. Het is deze originele Yang vorm die in de cursus beoefend wordt.

De originele Yang- stijl wordt ook wel de oude Yang-stijl genoemd ter onderscheiding van de meer bekende vorm van de kleinzoon van Yang-Lu-Chan, Yang-Cheng-Fu, die de moderne Yang-stijl genoemd wordt. In deze laatste vorm is veel van de originele vorm weggelaten om het gemakkelijker te maken, waardoor deze vorm populairder is geworden bij het grote publiek.

De oude Yang-stijl maakt bij een aantal houdingen gebruik van z.g fa-jings, letterlijk explosieve energie. Hierbij laat de beoefenaar met een snelle beweging en een snelle uitademing energie vrij komen. Dit kan gebruikt worden voor zelfverdediging, maar het is vooral het loslaten van de afgewerkte energie en opgekropte emoties, waardoor er weer ruimte ontstaat in het lichaam voor nieuwe energie. De verschillende energiebanen worden als het ware schoongespoeld.

T’ai Chi Ch’uan is de meest interne stijl van Kung Fu. Dit wil zeggen dat er vooral gewerkt wordt vanuit het lichaamsmidden en met visualisaties van de energie stroom.
Als de bewegingen vanuit dat centrale punt gedaan worden ontstaat er harmonie in het lichaam en worden de reflexen verscherpt.
Er is dan voor de bewegingen aanzienlijk minder fysieke kracht nodig. Het analitische denken wordt gestopt en dat geeft een grote innerlijke rust.

In veel bewegingen zijn nog heel duidelijk de elementen van zelfverdediging herkenbaar, zoals in ‘stap voorwaarts, buig af naar beneden, pareer en stoot’. In andere houdingen worden bewegingen van dieren nagebootst, zoals in ‘de witte kraanvogel spreidt de vleugels’.

Opzet van de cursus

De lessen duren 1 uur en 15 minuten. Alle oefeningen worden staand gedaan en zijn eenvoudig en fysiek gezien niet zwaar.  We doen ook partneroefeningen, zoals verbonden handen, ook wel duwende handen genoemd. Bij deze oefeningen kun je toetsen of je de principes van de T’ai Chi begrepen hebt, zoals ontspannen bewegen vanuit het midden (Dan Tien), aanvoelen van de partner en het leegmaken van de geest.

T’ai Chi Ch’uan is geschikt voor alle leeftijden, er worden in het begin geen abrupte bewegingen gemaakt, waardoor er weinig kans is op blessures. Zowel mannen als vrouwen kunnen er aan deelnemen.

In het begin van de cursus wordt er vooral gecorrigeerd op de houding. De rug behoort, net als bij meditatie, in een rechte, niet geforceerde houding te zijn.

De les wordt meestal begonnen met rustige losmaak oefeningen, die van het begin af aan volgens de T’ai Chi principes worden gedaan. Hierdoor leer je je steeds beter te ontspannen en kun je op eenvoudige wijze de beslommeringen van alle dag loslaten.

Door dit los te laten maak je je geest ‘leeg’ en ontvankelijk voor nieuwe ervaringen.

Verder worden er ook Chi Kung (Qigong) oefeningen gedaan om de energie circulatie te verbeteren. We vervolgen dan de les met het herhalen van de reeds aangeleerde houdingen en als de groep eraan toe is leren we er een nieuwe houding bij.

Om het leerproces te versnellen doen we gevoelsoefeningen met een partner. De partner wordt niet gezien als tegenstander maar als een vriend of vriendin, die je probeert te helpen de oefeningen te verbeteren.

Praktische informatie

Sinds maart 2022 heeft Kundera Kooiman de lessen Tai Chi in Hoogerheide overgenomen.

U kunt zich per e-mail of telefonisch aanmelden. Zie voor de gegevens onderaan de pagina.

Benodigdheden:

– Loszittende kleding, waarin je gemakkelijk kunt bewegen en ademen.

– Je kunt Tai Chi zonder schoenen doen. Als je schoentjes wilt dragen, moeten ze soepel zijn en de zolen mogen niet stroef zijn.

Locatie:  Hoogerheide: Oefenzaal op de benedenverdieping van MFC Kloosterhof, Huijbergseweg 3-B (lift aanwezig) 

Lestijd: maandag van 9.45 – 11.00 uur

Tarieven: – Voor lessen van 1 uur en 15 minuten € 8,75

                 – Combinatie van Tai Chi en Qigong komt met korting op € 14,15

                – Gemiste lessen kunnen in Kalmthout ingehaald worden.

               –  De betaling gaat via Kundera Kooiman. Je betaalt vooraf en per maand naar het aantal lessen dat gegeven wordt.                        

Zie voor de betalingsgegevens hieronder.

Contactgegevens:

K.A. Kooiman de Bruin

Pastoor de Bakkerstraat 75, 4885 Al Achtmaal

Tel. 076 598 71 95

E-mail:        kkooimandebruin@gmail.com 

Bankrek.nr.: NL 65 INGB 000 79 12 692

qigong1 qigong2

 

Geef een reactie