Biografie

Jos Horst (Roosendaal 1953) geeft cursussen in Hatha-Yoga en voorheen ook in Qi Gong, Taijiquan en zwangerschapsyoga.

Hij woont en werkt in het Zeeuwse dorp Sint-Annaland op het eiland Tholen.

In Sint-Annaland deelt hij een lesruimte aan huis met zijn vrouw Jos Boogaard, die hier lessen geeft in tekenen en schilderen.

Jos Horst geeft in deze ruimte lessen in Hatha-Yoga in groepsverband. Verder verzorgt hij yoga lessen in Bergen op Zoom, Poortvliet en Sint-Maartensdijk.

In 1975 is hij begonnen met lessen te volgen in Taijiquan moderne stijl bij Phoa in Amsterdam en later bij Swan Ho Kwe en andere taijiquan leraren. Van 1981 t/m 2021 heeft Jos op verschillende locaties les gegeven in Taijiquan en Qigong.

In 1977 heeft Jos een studiereis gemaakt naar India, waar hij zich verdiept heeft in Hatha-Yoga, yoga-therapie en meditatie. Hij heeft o.a. privé-lessen gevolgd bij yoga acharia (graad in de yoga) Dr. Kumar Pal Agarwal en in de Ashram van Dhirendra Brahmachari.

Daarna heeft hij t/m 1980 gestudeerd aan de Nederlandse Academie voor Natuurgeneeskunde.

Van 1976 t/m 1990 heeft hij vrij intensief les gevolgd in Indonesische zelfverdedigings kunst, Pencak Silat. Zijn leraar Pak Flohr heeft hem hierbij geholpen zijn Taijiquan te integreren in de Pencak Silat. Bij Pak Flohr trainden mensen met allerlei verschillende achtergronden van gevechtssporten. Zodoende kon hij met mensen trainen die vanuit verschillende disciplines Pencak deden en die dat ook integreerden.

In 1986 heeft hij de cursus Samsara zwangerschapsyoga gevolgd bij Rita Beintema. Van 1986 t/m 2015 heeft hij zwangerschapsyoga cursussen gegeven.

Van 1994 t/m 1997 heeft hij lessen in Zen-meditatie gevolgd bij Miek Ringrose. Zij heeft jaren lang lessen gevolgd bij Graf Von Dürckheim, pater Lasalle en Japanse Rishis. Vanuit de Zen-gedachte worden in zijn yoga lessen op woensdagavond in Bergen op Zoom, 5 thema lessen per jaar ingepast.

In 1995 heeft Jos geposeerd voor het yogaboekje “De Zonnegroet” en voor het handboek voor de Samsara Yoga-opleiding “De kern van Yoga”, beiden geschreven door Rita Beintema. In dit boek wordt beschreven hoe je yoga kunt doen vanuit het dragende midden (Hara of Dan Tien) van waaruit ook de taijiquan beoefend wordt.

In 1996 volgde hij bij Rita Beintema een cursus over het herstellen van de spierkracht vanuit kringspiertraining, waarbij de spierketens worden geactiveerd. Rita Beintema schreef hierover het boekje “herstel zelf je spierkracht”.

Jos is ook geraakt door de Kashmir Yoga, waarbij veel gewerkt wordt met visualisaties en volgde een inspirerende workshop bij Koos Zondervan.

Sinds 2000 heeft hij zich verdiept in de oorspronkelijke Tai Chi Chu’an stijl van Yang Lu Chan. Hij volgde eerst lessen bij de Franse leraar Thierry Alibert, die in 2008 drievoudig wereldkampioen Taijiquan werd in Taiwan en later bij de man die deze stijl naar het westen heeft gebracht Erle Montaigue. Na het overlijden van Erle heeft hij nog workshops gevolgd bij zijn zoon Eli Montaigue. Eli geeft regelmatig workshops in Nederland en België, zie hiervoor de link in de rechterbalk. Jos was een geregistreerd docent bij de World Taiji Boxing Association (WTBA). Momenteel is hij gestopt met zijn wekelijkse lessen Tai Chi Ch’uan.

Geef een reactie