T’ai Chi Ch’uan

Lessen in Bergen op Zoom en Hoogerheide

taichi2 taichi1

WAT IS T’AI CHI CH’UAN?

T’ai Chi Ch’uan, tegenwoordig ook wel geschreven als Taijiquan is een uit China afkomstige bewegingsleer. Uiterlijk lijkt het op een ingetogen dans, die rustig en vloeiend met circulaire bewegingen uitgevoerd wordt.

T’ai Chi betekent letterlijk ‘het hoogst bereikbare’ of ‘meest verheven’, wat gesymboliseerd wordt door het T’ai Chi symbool. Het is beter bekend als het yin en yang teken, waarbij er een volkomen evenwicht wordt weergegeven tussen het donkere yin- en lichte yang-vlak.

Ch’uan betekent ‘vuist’ of ‘boksen’, en refereert naar de uiterlijke en lichamelijke kant. Je hebt een vorm, een houvast nodig, om je filosofie te toetsen en tot uiting te brengen.
Bij het beoefenen van T’ai Chi Ch’uan streven we ernaar, de negatieve yin en positieve yang energiestroom in ons lichaam, met elkaar in balans te brengen.

De grondlegger van de Yang stijl die we in de cursus aanleren is Yang-Lu-Chan, die leefde van 1799 – 1872. Hij maakte een choreografie van ongeveer 30 minuten, die uit drie gedeelten bestaat. Elk deel is een afgerond geheel waarbij alle energiebanen in het lichaam worden gereguleerd.

Deze vorm wordt tegenwoordig de oude Yang- stijl genoemd ter onderscheiding van de meer bekende vorm van de kleinzoon van Yang-Lu-Chan, Yang-Cheng-Fu, die de moderne Yang-stijl genoemd wordt. In deze laatste vorm is veel van de originele vorm weggelaten om het gemakkelijker te maken, waardoor deze vorm populairder is geworden bij het grote publiek.

De oude Yang-stijl maakt bij een aantal houdingen gebruik van z.g fa-jings, letterlijk explosieve energie. Hierbij laat de beoefenaar met een snelle beweging en een snelle uitademing energie vrij komen. Dit kan gebruikt worden voor zelfverdediging, maar het is vooral het loslaten van de afgewerkte energie en opgekropte emoties, waardoor er weer ruimte ontstaat in het lichaam voor nieuwe energie. De verschillende energiebanen worden als het ware schoongespoeld.

T’ai Chi Ch’uan is de meest interne stijl van Kung Fu. Dit wil zeggen dat er vooral gewerkt wordt vanuit het lichaams midden en met visualisaties van de energie stroom.
Als de bewegingen vanuit dat centrale punt gedaan worden ontstaat er harmonie in het lichaam en worden de reflexen verscherpt.
Er is dan voor de bewegingen aanzienlijk minder fysieke kracht nodig. Het analitische denken wordt gestopt en dat geeft een grote innerlijke rust.

In veel bewegingen zijn nog heel duidelijk de elementen van zelfverdediging herkenbaar, zoals in ‘stap voorwaarts, buig af naar beneden, pareer en stoot’. In andere houdingen worden bewegingen van dieren nagebootst, zoals in ‘de witte kraanvogel spreidt de vleugels’.

OPZET VAN DE CURSUS

Het cursusjaar loopt in Hoogerheide van 13 september 2021 t/m juni 2022. Vanaf januari worden de lessen voortgezet door Kundera Kooiman.

In Bergen op Zoom sluiten we de cursus af met 13 lessen van 13 september  t/m 13 december.

Alle oefeningen worden staand gedaan en zijn eenvoudig en fysiek gezien niet zwaar. De nadruk ligt op het aanleren van de vorm. Er wordt ook aandacht besteed aan partneroefeningen, zoals verbonden handen, ook wel duwende handen genoemd. Bij deze oefeningen kun je toetsen of je de princiepes van de T’ai Chi begrepen hebt, zoals ontspannen bewegen vanuit het midden (Dan Tien), aanvoelen van de partner en het leegmaken van de geest.

In Hoogerheide en Bergen op Zoom werken we met instroomgroepen, deze lessen duren 1 uur en 15 minuten.

T’ai Chi Ch’uan is geschikt voor alle leeftijden, er worden in het begin geen abrupte bewegingen gemaakt, waardoor er weinig kans is op blessures. Zowel mannen als vrouwen kunnen er aan deelnemen.

In het begin van de cursus wordt er vooral gecorrigeerd op de houding. De rug behoort, net als bij meditatie, in een rechte, niet geforceerde houding te zijn.

De les wordt meestal begonnen met rustige losmaakoefeningen, die van het begin af aan volgens de T’ai Chi principes worden gedaan. Hierdoor leer je je steeds beter te ontspannen en kun je op eenvoudige wijze de beslommeringen van alle dag loslaten.

Door dit los te laten maak je je geest ‘leeg’ en ontvankelijk voor nieuwe ervaringen.

Verder worden er ook Chi Kung (Qigong) oefeningen gedaan om de energie circulatie te verbeteren. We vervolgen dan de les met het herhalen van de reeds aangeleerde houdingen en als de groep eraan toe is leren we er een nieuwe houding bij.

Om het leerproces te versnellen doen we gevoelsoefeningen met een partner. De partner wordt niet gezien als tegenstander maar als een vriend of vriendin, die je probeert te helpen de oefeningen te verbeteren.

We beoefenen de oude Tai Chi vorm van Yang Lu Ch’an en doen verschillende qi qong oefeningen (Chinese gezondheidsoefeningen).

Als je al eerder t’ai chi gedaan is het gemakkelijker om in te stromen.

BENODIGDHEDEN

– Loszittende kleding, waarin je gemakkelijk kunt bewegen en ademen.

– Je kunt Tai Chi zonder schoenen doen. Als je schoentjes wilt dragen, moeten ze soepel zijn en de zolen mogen niet stroef zijn. In de zaal mogen alleen binnenschoenen gedragen worden.

LOCATIES

– Op maandagavond in de zaal op de eerste verdieping van Brede School Het Palet, Frans Halsstraat 25, Bergen op Zoom.

Instroomgroep van 20.30 – 21.45 uur. Deze cursus stopt op 13 december.

Route Het Palet:

https://www.google.nl/maps/place/RK+Basisschool+Het+Palet/@51.4771009,4.3018219,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x47c46d2ab6557c2f:0x6db3761ec01bbd80!8m2!3d51.4771009!4d4.3040106


– Op maandagochtend in de oefenzaal van MFC Kloosterhof, Huijbergseweg 3-B,  Hoogerheide.

Instroomgroep van 9.45 – 11.00 uur.

KOSTEN /BIJZONDERHEDEN

 

  • Voor lessen van 1 uur en 15 minuten

    Voor de laatste 13 lessen in 2021 is het  in Bergen op Zoom en Hoogerheide € 105,00

  • Vanaf januari 2022 neemt Kundera Kooiman de lessen Tai Chi in Hoogerheide over.

Geef een reactie